Golden Hungary

Front side Miskolci Állatkert és Kultúrpark Golden HungaryBack side of Miskolci Állatkert és Kultúrpark Golden Hungary
ADDRESS:
Miskolci Állatkert és Kultúrpark
Állatkert és Kultúrpark
Cím: 3535 Miskolc, Csanyik-völgy
Postacím: 3501 Miskolc, Pf. 57.

Telefon: +36 (46) 332-121
E-mail: info@miskolczoo.hu

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Miskolci Állatkert és Kultúrpark
A Miskolci Állatkert és Kultúrpark Magyarország legrégebbi múltra visszatekintő állatkertje; elődjét, a királyi vadaskertet még Nagy Lajos alapította itt 1355-ben. A mai állatkertet Miskolc Városi Vadaspark néven 1983. augusztus 20-án nyitották meg. Miskolcon, a Csanyik-völgyben található, közvetlenül a Bükki Nemzeti Park szomszédságában.
A társadalmi munkában, alig több mint száz nap alatt épült parkban eredetileg csak a Bükk-vidék természetes állatvilágát mutatták be az erdőből elkerített nagyobb területeken, ahol a látogatók a kerítés mellett sétálva tekinthették meg a fák közül kilépő őzeket, szarvasokat, vaddisznókat.

1993-ban fejlesztések kezdődtek az állatkertben, amely mára jelentős átalakuláson ment át. A vadaspark már nemcsak a Bükki és a Zempléni hegység vadvilágát mutatja be 21,2 hektáros területén, hanem többségében egzotikus állatokat: kétpúpú teve, különféle madagaszkári félmajmok, emu, kulán, fehérfarkú sül, Észak-amerikai kúszósül, gereza, pekari, huszármajom, indiai antilop, aguti, nagy mara, guanakó, selyemmajom, nagy szőröstatu, trópusi ízeltlábúak, halak és hüllők, különböző papagájfajok, de számos ragadozó is él itt, például szurikáta, barna medve, farkas, hiúz, bengáli tigris és leopárd. Ugyanakkor a vadaspark tanyaházában a tradicionális magyar háziállatokkal is meg lehet ismerkedni (szürke marha, magyar tarka, mangalica, racka, bivaly stb.). A vadasparkban 2014 elején mintegy hétszáz állat lakott, 130 fajból.

Az alapítási szándékának megfelelően ma is jelentős hangsúlyt kap a hazai fajok bemutatása. Az állatkert egyik legnépszerűbb lakói, a barna medvék. A ragadozó madarak röpdéiben egerészölyvek, pusztai sas és hóbaglyok élnek. A madártó lakóinak többsége szintén a hazai faunából kerül ki. A látogatók felől mindössze szárazárokkal határolt, tágas, természetszerű kifutókban a hazai nagyvadak mindegyike bemutatásra kerül: a gímszarvas, a dámvad, a vaddisznó és a muflon. Szomszédságukban a hazai nagyragadozók élnek: hiúzok, vadmacskák és farkasok.
Response time: 0.092419862747192