Golden Bulgaria

Front side Царевец Вeлико Търново Golden BulgariaBack side of Царевец Вeлико Търново Golden Bulgaria
Front side Царевец Вeлико Търново Golden BulgariaBack side of Царевец Вeлико Търново Golden Bulgaria
ADDRESS:
Царевец Вeлико Търново

Tsarevets Vеliko Turnovo

http://www.veliko-tarnovo.net

Царевец Вeлико Търново

Царевец Вeлико Търново
Първото селище, построено на този исторически хълм, датира от късния халколит (4200 г.пр.Хр.). То продължава своето развитие през бронзовата епоха (IV-II пр.Хр.) и желязната епоха (XIII-I пр.Хр.), когато негови обитатели са траките. През V-VII на мястото на тракийското селище се намира Зикидева - най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия. Бива унищожен по време на аваро-славянските нашествия през VII в.
Западните крепостни стени на Царевец
Патриаршеската църква на крепостта Царевец

През IX в. възниква старобългарско селище, което се разраства по време на Първата българска държава. През XII в. започва изграждането на крепостта, запазена и до днес. Крепостта има три входа, като главният вход се намира в най-западната част на хълма. В централната част е разположен Дворцовия комплекс, който представлява сбор от постройки, обграден от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа, от север и юг. Включва Тронна зала, Дворцова църква и царски покои.

Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930 г. и е завършена през 1981 г. в чест на 1300 години от създаването на българската държава. Там са царували царете Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II.

Response time: 0.076545000076294