Golden Hungary

Adres:
Sátoraljaújhely 
Zemplén Kalandpark (Sátoraljaújhely)
Torzsás út  25.
3980  Sátoraljaújhely
Tel.:+36 21 345 7070
http://www.zemplenkalandpark.hu
E-mail: info@zemplenkalandpark.hu

Zemplén Kalandpark

Zemplén Kalandpark
A Zemplén Kalandpark az ország legészakibb városában, Sátoraljaújhelyen, pontosabban a város fölé magasodó Magas-hegyen működik. A mára komplex szórakoztatóközponttá fejlődött park helyén 2001 óta működik az ország leghosszabb libegője, amely egy köztes állomást beiktatva egészen a Magas-hegy tetejéig viszi kettesével az utasokat. Az 1332 méter hosszú utat megtéve az 503 méter magas hegy tetejéről gyönyörű panoráma tárul elénk Sátoraljaújhely és a Zempléni-hegység felé. 

2009-ben kezdték meg a park bővítését, ennek első eleme a szintén rekordhosszúságú bobpálya volt. A 2275 méter hosszú pályán a maximális sebesség 37 km/óra. 2014-ben és 2015-ben üzemelték be a Kalandpark két igazi szenzációját, az extrém átcsúszó kötélpályát (Sólyom) és az üvegpanorámás zárt kabinpályát (Dongó). A Magas-hegy és a Szár-hegy közötti kicsit több mint 1 kilométert így akár zárt kabinokban, akár 80 km/órás sebességgel a fák fölött, 152 méter magasságban kifeszített drótkötélpályán tehetjük meg. Az élményeket fokozni és kombinálni is lehet: a park alsó állomásától libegővel a tetőre, kötélpályán átcsúszni a Szár-hegyre, majd vissza a kabinnal, és végül a libegővel az indulópontunkra. Ilyen extrém kalandra az egész országban csak itt van lehetőség.

A Kalandpark nagy előnye, hogy négy évszakos, azaz egész évben nyitva van. Télen sípályák és műjégpálya várja a sportolni vágyókat, de ha nincs hó, akkor az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályáján lehet gyakorolni.

A Kalandpark három szintes, különböző kalandok várnak ránk az alsó, a középső és a felső állomáson. 

Alsó állomás

Innen indul a libegő és a bobpálya, de itt találjuk a görkori- és műjégpályát is. 2015 óta látogatható a Mászófal központ, amely az ország legmagasabb fala, belül 18, kívül 21 méteres, 400 m² falfelülettel. Ebben a központban található egy 60 férőhelyes turistaszálló is.

Középső állomás

A libegő köztes állomása is egyben, itt találjuk a kalandpályákat. Négy különböző nehézségű pályát építettek ki, külön egyet a gyerekeknek. Innen indulnak a hóágyúzható sípályák is, ugyanitt a hófánkpályát is kipróbálhatjuk. A téli sportok kedvelőinek bizonyára érdekes, hogy a régi síházban egy sítörténeti múzeumot is berendeztek. Játszótér és egy 15 állomásos tanösvény is kedvez a gyerekekkel érkezőknek. 

Felső állomás

Itt találjuk a hegytetőn a kilátót, valamint ez a "Sólyom" átcsúszópálya és a "Dongó" kabinos drótkötélpálya starthelye is. Az átcsúszópálya két egymás melletti kötélpályából áll, ezért párhuzamos csúszásra is van lehetőség. A Szár-hegyre megérkezve - mielőtt visszaindulnánk a Magas-hegyre - megnézhetjük a Magyar Kálvária Trianonra emlékező emlékmű-együttest, amely az Országzászlóból, a kálvária stációiból és a Szent István-kápolnából áll.
Response time: 0.050841093063354