Golden Hungary

Adres:
Nyíregyháza
Sóstói út, 4431
Hungary
Tel.: +36-42/479-702
+36-42/479-703
info@sostozoo.hu
www.sostozoo.hu

Sóstó Zoo

Sóstó Zoo
A Nyíregyházi Állatpark 1974-ben nyílt meg, „Nyíregyházi Vadaspark” néven. A várostól 5 km-re fekvő sóstói üdülőövezetben kapott helyet, egy 14 hektáros tölgyerdőben. Sóstó Nyíregyháza Önkormányzata kezeli, a városrész határa a Park bejáratánál kezdődik. A Park éppen ezért mind a mai napig használja a „Sóstó Zoo” nevet is.

Az Állatpark könnyen megközelíthető kisvasúttal, autóval vagy a 8-as jelzésű busszal. A kocsival érkezőket ingyenes parkoló várja. A parkolóban, a bejárattal szemben kapott helyet a zsiráfszobor, mely a Park első nagyobb látványosságának számító fajt ábrázolja. A bejáraton belépve először a Sarkvidéki Panoráma nevű kifutókomplexum tárul elénk. Az országban csak itt tartanak Humboldt-pingvineket. A nyíregyházi csapat már több ízben szaporodott. Korszerű kifutójukat szúnyogháló védi a madarak számára halálos betegséget terjesztő szúnyogoktól. A pingvinek mozgása a víz alól is megfigyelhető. A 2007-es év nagy szenzációja az oroszlánfókák bemutatójának átadása volt. A korszerű medence és a hozzá tartozó épület az állatok és a gondozók minden igényét kielégíti, a lelátókon ülő közönség pedig naponta háromszor gyönyörködhet Fóka-Showban. A medencében három fiatal hím kaliforniai oroszlánfóka kapott helyet: Gino, Leon és Alf. A jegesmedvék kifutója két részre osztható, mindkettőben található medence. Jelenleg két hímet tartanak, egymástól elkülönítve. Az idősebbik hím, Ootek lassan 30 éves, fiatalabb fajtársa, Jorek viszont tini korú 8 éves. Hatalmas, feszített víztükrű medencéjében gyakran megmártózik. A Park távlati céljai közé tartozik egy fiatal nőstény beszerzése Jorek mellé. A koncepcióban látható az 1999-ben átadott borjúfóka-medence, amelyen négy fóka, három nőstény és egy hím látható. A nőstények között található a 2011-ben itt született kislány is, aki az ország első fóka bébije! Kifutójukat csak néhány nagyobb szikla választja el a rénszarvasoktól. A sarkvidéki madarakat két röpdében láthatjuk: egyikben ezüstsirályok, a másikban hóbaglyok kerülnek bemutatásra. A Sarkvidéki Panoráma mellett kapott helyet az igazgatósági iroda, amely mellett tágas kifutóban egy basset hound kutya él.
A Panorámát elhagyva azonnal látjuk a Zöld Piramis és Ócenárium komplexumát. 2010-ben Magyarországon és a Közép-európai térségben is egyedülálló létesítmény nyitotta meg kapuit; 4000 négyzetméteren 3 szintes épületben Zöld Piramis épült Ócenáriummal és Esőerdőházzal.

A Zöld Piramisnak nevezett épület föld alatti szintjén az Indiai-óceán élővilága jelenik meg. Üvegfolyosóban közlekedve az 500 000 literes akváriumban lévő cápák, ráják, korallok és más élőlények világát figyelhetjük meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy héten kétszer élményt jelent a cápaetetés, ahol a több mint 2 méter hosszú homoki tigriscápa reggelijét kísérhetik figyelemmel az üvegfolyosóban a park látogatói. Az Ócenárium fölött található az Esőerdő, ahol bemutatkozik Európa legnagyobb komodói varánusz tenyészpárja, de a függőhídon eljutunk az orangután bemutatóhoz éppúgy mint a Félelem barlangjához. A 10 méter magasságból lezúduló vízesés mellett elhaladva pedig találkozhatunk a borzongatóan szép hüllők különleges gyűjteményével.

A házból kifelé tartva a ház bal oldalán az egyik külső kifutókban egy különleges és ritka állatfajjal találkozhatunk, az indiai orrszarvúval. Egy fiatal tenyészpár él itt, egymástól elkülönítve. Számos egyéb állathoz hasonlóan Magyarországon csak itt bemutatásra kerülő faj. Kifutójuk mellett egy érdekes madár, a jégmadarakhoz tartozó ausztrál kookabura avagy kacagójancsi kapott helyet; nevét jellegzetes hangjáról kapta. Egy közeli kifutó az otthona az ország legnagyobb kétpúpú teve családjának. Tőlük nem messze egy díszkút áll, közvetlen szomszéda jókora épület: a Hotel Dzsungel hazánk egyetlen, állatkertben található szállodája.
Response time: 0.095324993133545