Golden Bulgaria

Adres:
Национален Исторически Музей - София
National Museum of History - Sofia

Национален Исторически Музей - София

Национален Исторически Музей - София

Националният исторически музей в София е един от най-големите исторически музеи на Балканите. В него се съхраняват над 650 хиляди паметници на културата.

Днес музеят се намира в една от бившите правителствени резиденции в кв. Бояна в София. Постоянната експозиция е разположена в 6 зали, в които обаче са показани изключително малка част от експонатите – затова пък най-ценните измежду тях.

Хронологично са експонирани  най-ранното развитие на мащабно металургично производство в света и уникалните златни находки - символи на властта от Варненския халколитен некропол от 5-то хилядолетие преди Христа, блестящи произведения на изкуството, световно известното златно съкровище от Панагюрище, сребърни накити от Борово, Летница, Рогозен, находки от благороден метал от погребалния комплекс при Дуванлий и Враца, забележителни произведения на елинистическото изкуство.

В музея са представени и развитието на средновековната българска история, културата и битът по българските земи по време на османското владичество.

Музеят разполага с прекрасен парк, обърнат към планината Витоша, в който посетителите могат да отдъхнат. Естествено е Националният исторически музей да е част и от движението 100 национални туристически обекта, в чийто списък е поставен под № 58 заедно със своя филиал Боянската църква, която се намира в близост.

Response time: 0.045224905014038